MODUL 1

Podpora in priznavanje

Glavni cilj modula Podpora in priznavanje je vzpostavljanje povezave (socialne in čustvene) med mladimi materami.

Te vaje in metode bodo mladim materam pomagale pri obravnavi čustev, interesov in različnih vrst znanja.

Cilj je, da udeleženke opazijo spremembe v svojih odnosih in se (bolj) zavedajo zapletene dinamike, ki povezuje umetnost in njihove različne vloge v življenju, ne le vloge matere.

Te spretnosti jim lahko pomagajo pri obvladovanju sprememb in novih razmer, ki so pogosto čustveno pogojene.

Skupinske aktivnosti

Aktivnost 1 – Hitrostno spoznavanje mamic (»Netmoming«).
Aktivnost 2 – Katera bi bila ti?
Aktivnost 3 – Nariši.

Samoučenje

Povezanost, socialne veščine in materinstvo (PDF)

Domača naloga

Aktivnost 1 – Eno čustvo, ena pesem.
Aktivnost 2 Ali sem?
Aktivnost 3 (Dodatno) – Berite in sočustvujte.

Skupinske aktivnosti

Aktivnost 1 – Hitrostno spoznavanje mamic (»Netmoming«)

Skupno trajanje srečanja v živo (45 – 60 min).

Skupno trajanje na spletu (45 – 60 min).

Materiali

Delovni list »NETMOMING« (na voljo na spletni platformi Povezujmo se), tabla in flomastri ali stojalo flip chart in markerji (izvedba v živo).

Cilji: Vsi vedo, kaj so hitri zmenki, kaj pa hitro mreženje? Gre za pospešen način kako v kratkem času povečati število novih poznanstev, ki jih lahko vzpostavijo udeleženke, matere. Aktivnost zmanjša občutek nerodnost, ko je treba pristopati k naključnim ljudem in bo materam pomagal, da se spoznajo in najdejo nekaj skupnih točk.

Priprava: Aktivnost je sestavljena iz dveh glavnih delov in je namenjena skupini približno 10.-12. mater.

Pri tem hitrem mreženju gre za prebijanje ledu med materami. Pomagalo jim bo odkriti nekatere stvari o sebi in materinstvu, hkrati pa bo odlično izhodišče za krepitev empatije med njimi. Za lažje sodelovanje bodo razdeljene v dve skupini.

Matere bodo dobile seznam vprašanj na katera bodo lahko zapisale svoje odgovore. Tukaj je nekaj idej za vprašanja. Izvajalec lahko vprašanja prilagodi ciljni skupini.

 1. Kako vam je ime?
 2. Koliko ste stari?
 3. Od kod ste?
 4. Koliko otrok imate?
 5. Koliko ste bili stari, ko ste imeli prvega otroka?
 6. Ste srečni?
 7. Kakšne so vaše sanje?
 8. Kakšni so vaši strahovi?
 9. Kaj najbolj pogrešate?
 10. V katerih stvareh ste dobri?
Opis za izvajanje v živo

1. DEL

Celotna skupina bo razdeljena na dva dela. Izvajalec bo postavil stole za polovico mater pred enako število stolov na drugi strani. Skupina A bo sedela v prvi vrsti, skupina B jim bo sedela nasproti. Skupina A se ne bo premikala, članice skupine B pa se bodo vsakič premaknile za en sedež v desno dokler krog ne bo sklenjen. Med pogovorom si bodo mame beležile odgovore.

Mame bodo prejele seznam vprašanj, ki jim bodo pomagala pri medsebojnem spoznavanju. Vsak pogovor med pari bo trajal 5 minut, nato pa se bo mama iz skupine B presedla k naslednji in to ponovila dokler ne bo prišla v stik z vsemi mamami iz skupine A.

Ko je končano, lahko ponovite dinamiko med članicami iste skupine (odvisno koliko udeleženk je v skupini).

2. DEL

Vse mame bodo svoje odgovore posredovale izvajalcu aktivnosti, ki jih bo zbral in anonimno zapisal na tablo (vse razen imen) ter vodil pogovor o tem koliko stvari imajo skupnih, ki jih bo zagotovo več, kot si mislijo.

Opis spletnega izvajanja

1. DEL

Povezavo do sestanka bo izvajalec aktivnosti poslal vsem mamam, ki sodelujejo na delavnici. Nato bo mamam predstavil delavnico.

Izvajalec je mame že razdelil v dve skupini. Pred tem je že pripravil seznam s kom se mora vsaka mama pogovoriti. Na primer: V 1. krogu bosta v paru Ana in Marija, Erika in Mojca in tako naprej.

Udeleženke se bodo razdelile v pare z uporabo funkcije „sobe za ločitev“ v orodju za spletno videokonferenco, ki ga uporabljate. Razdeljene bodo po sobah v isti videokonferenci. Po 5 minutah se bodo seje končale in začele z naslednjo mamo. Izvajalec aktivnosti bo organiziral nove pare takoj, ko se bo končal prejšnji klepet.

Mame bodo prejele seznam vprašanj, ki jim bodo pomagala pri medsebojnem spoznavanju. Vsak pogovor med pari bo trajal 5 minut nato pa bo izvajalec eno od mam v paru preselil k naslednji dokler ne bodo vse iz skupine A in skupine B stopile v stik z drugimi. Med pogovorom si bodo mame beležile odgovore.

Ko je končano, lahko ponovite dinamiko med članicami iste skupine (odvisno koliko udeleženk je v skupini).

2. DEL

Vse mame bodo poslale dokument z odgovori izvajalcu aktivnosti, ki jih bo na konferenci glasno prebral in komentiral celotni skupini.

Aktivnost 2 – Katera bi bila ti?

Skupno trajanje srečanja v živo (30 min).

Skupno trajanje na spletu (30 min).

Materiali

Delovni list Katera bi bila ti? (na voljo na spletni platformi Povezujmo se).

Bela tabla ali flip chart in flomastri (izvedba v živo).

Cilji: Glavni cilj te aktivnosti je, da se mame ponovno povežejo med seboj in dobijo pozitivne povratne informacije od preostalih članic skupine.

Priprava: Ta aktivnost bo udeleženkam pomagala, da se pogovorijo o sebi, odkrijejo svoje želje in se počutijo bolj povezane.

Vsaka mama bo morala odgovoriti na vprašanje:

 1. Če bi bila pesem, katera bi bila? Zakaj?
 2. Če bi bila film, kateri bi bila? Zakaj?
 3. Če bi bila knjiga, katera bi bila? Zakaj?
 4. Če bi bila serija, katera bi bila? Zakaj?

Ko odgovorijo na štiri vprašanja o sebi, morajo ostale članice skupine odgovoriti na vprašanje o materi, ki je pravkar govorila. Na primer: „Če bi morala povedati, kateri film predstavljaš, bi bila film Zlatolaska, ker me spominjaš na Motovilko.“

Seveda morajo vsi komentarji izražati pozitivno spodbudo. To bo skupini pomagalo, da se bo bolje spoznala med seboj, poleg tega pa bo posamezna mama dobila pozitivne povratne informacije in komentarje drugih mam. Tako deluje skupinsko povezovanje.

Ko bodo vse udeleženke odgovorile na vprašanja, bodo imele mame in izvajalec aktivnosti precej informacij o željah in hobijih drugih udeleženk.

Opis za izvajanje v živo

Matere bodo sedele v krogu medtem, ko bo izvajalec aktivnosti vsak odgovor zapisal na tablo ali flip chart. Prav tako bo zapisal pozitivne stvari, ki jih bodo povedale druga o drugi. Po končani dinamiki bo pripravljen seznam filmov, pesmi, serij in knjig po katerih lahko vse matere posežejo, da se bolje spoznajo in si ustvarijo jasnejši pogled na osebnosti preostalih udeleženk.

Opis spletnega izvajanja

Potekalo bo popolnoma enako vendar bo izvajalec aktivnosti vse informacije zapisal v dokument, ki ga bo po koncu seje poslal vsem udeleženkam.

Aktivnost 3 – Nariši

Skupno trajanje srečanja v živo (30 – 45 min).

Skupno trajanje na spletu (30 – 45 min).

Materiali

Papir in barvice/flomastri.

Cilji: Cilj aktivnosti Nariši je spodbuditi in opolnomočiti matere v skupini z metodami potrjevanja, lastnega in tudi iz strani drugih. Ta aktivnost jim bo ponudila jasen in pozitiven pogled o sebi preko aktivnosti risanja.

Priprava: Po prejšnjih aktivnostih se skupina že pozna zato je že nekoliko povezana.

Izvajalec aktivnosti bo prosil prvo mamo naj se nariše in zapiše dve stvari, ki sta ji pri njej všeč in dve lastnosti, ki ji nista všeč (lastnosti so lahko fizični izgled in osebnostne značilnosti).

Medtem, ko se bo risala, jo bodo narisale tudi ostale udeleženke in o njej napisale dve lastnosti (samo pozitivni).

Ko udeleženka konča risbo in pove, kaj je napisala, ji ostale udeleženke pokažejo svoje risbe in ji povedo pozitivne komentarje.

Aktivnost je končana, ko vse udeleženke sodelujejo.

Opis za izvajanje v živo

Pri načinu izvedbe v živo bodo vse mame sedele v krogu. Po končanem delu bo vsaka mati shranila risbo sebe in risbe na katerih so jo narisale soudeleženke.

Opis spletnega izvajanja

V spletni različici bo izvajalec aktivnosti določil vrstni red, udeleženke pa bodo svoje risbe pokazale v kamero. Po končanem delu bodo svoje risbe fotografirale ali skenirale in jih poslale preostalim udeleženkam.

Samoučenje

Povezanost, socialne veščine in materinstvo (PDF)

Domača naloga

Sledeče aktivnosti lahko opravite kot domačo nalogo za uporabo naučenih vsebin v praksi in vsakdanjem življenju.

Aktivnost 1 – Eno čustvo, ena pesem

Cilji: Glavni cilji te aktivnosti je zavedanje lastnih čustev/občutkov in stališč. Pomembno je kako preostali svet in vsakodnevne stvari vplivajo na naše razpoloženje. S to aktivnostjo se bodo matere naučile sprejemati in obvladovati svoja čustva ne glede na to, ali so pozitivna ali negativna.

Aktivnost 2 – Ali sem?

Cilji: Glavni cilj te aktivnosti je, da mame nekoliko „potisnemo“ iz njihove cone udobja v povezavi z njihovimi socialnimi veščinami ter načinom kako se obnašajo in povezujejo s preostalim svetom.

Aktivnost 3 – Berite in sočustvujte

Cilji: Cilj te aktivnosti je spoznati občutek izolacije, kot ga lahko občuti vsaka mlada mati, vendar z druge perspektive. Spoznati, da je povsem normalno čutiti nekatere stvari in da je to tudi precej pogosto.