Več virov najdete tukaj!

Zbrali smo dodatne vire, ki so vam kot mladi materi na voljo, bodisi da gre za izobraževalne možnosti, programe podpore ali le preproste priložnosti, ki spodbujajo vašo ustvarjalnost, čas za samopomoč in vam omogočajo izmenjavo z drugimi.

Spodaj je pregled tem, za katere ponujamo nacionalne dodatne vire. Če kategorija ni navedena v nacionalni različici, trenutno ni na voljo nobenega lokalnega ali regionalnega programa. Če poznate program ali pobudo, za katero menite, da bi jo bilo dobro ali pomembno vključiti, se obrnite na svojega nacionalnega partnerja, da bomo lahko izboljšali vire za vse. Za začetek izberite svojo državo.

Splošne podporne skupine in programi za mlade matere

V tem razdelku ponujamo splošne podporne skupine in programe za mlade matere. Ti lahko nudijo splošno podporo, pa tudi podporo v nekaterih drugih kategorijah. Odprite in raziskujte!

Mamice za mamice je skupina za ženske, kjer se pogovarjajo, delijo izkušnje, dvome, zanimanja in vprašanja glede materinstva (nosečnost, porod, po porodu, dojenje, izguba…). Cilj je ustvariti mrežo žensk, ki se podpirajo in informirajo, ob tem pa ohranjajo spoštovanje do drugačnosti.

Centri za družine predstavljajo prostor druženja, prostor za kakovostno krepitev socialnih vlog posameznika, podporo pri lažjem usklajevanju družinskega in poklicnega življenja, izboljšanju medsebojnih odnosov ter starševskih kompetenc in prostor za izmenjavo dobrih praks ter pozitivnih izkušenj. Aktivnosti centrov izvajajo različni ponudniki in so financirane iz strani vlade ter brezplačne.

Duševno zdravje in svetovanje

Rojstvo otroka pogosto prinaša številne izzive, ki so lahko problematični za vaše duševno zdravje in naporni za vaše počutje. V tem poglavju vam nudimo podporo za vaše duševno zdravje, pri čemer izpostavljamo svetovanje in skupinsko podporo. Ker ko ste vi v redu, je lahko v redu tudi vaš otrok.

Program MIRA je nacionalni program duševnega zdravja, ki povezuje obstoječe ter dodaja nove službe in strukture ter tako odgovarja na potrebe ljudi na področju duševnega zdravja. Na spletne strani programa najdete mrežo virov pomoči na področju duševnega zdravja za ciljno skupino družina/starši.

V okviru obsega pravic v obveznem zdravstvenem zavarovanju zdravstvene organizacije brezplačno nudijo pomoč pri soočanju s telesnimi in duševnimi izzivi do katerih lahko pride v obdobju materinstva.

Združenje za informiranje, svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva.

Podpora družini in odnosom

Kot starš zaradi otrok in svojega razmerja druge družinske člane in prijatelje pogosto postavite na drugo mesto. To velikokrat poslabša odnose med zunanjostjo in vami. Na tem mestu priporočamo podporo za izboljšanje družinskih odnosov ter odnosov s prijatelji in bližnjimi.

Centri za družine predstavljajo prostor druženja, prostor za kakovostno krepitev socialnih vlog posameznika, podporo pri lažjem usklajevanju družinskega in poklicnega življenja, izboljšanju medsebojnih odnosov ter starševskih kompetenc in prostor za izmenjavo dobrih praks ter pozitivnih izkušenj. Aktivnosti centrov izvajajo različni ponudniki in so financirane iz strani vlade ter brezplačne.

Združenje za informiranje, svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva.

Možnosti izobraževanja

Ste se kdaj želeli naučiti več o določeni temi alli izboljšati svoje spretnosti in kompetence? Vendar nikoli niste izkoristili priložnosti, ker je bila predraga? V tem razdelku vam ponujamo učne priložnosti, ki so že vnaprej financirane in za vas brezplačne ali pa so na voljo po ugodni ceni.

Zavod izvaja različne promocijske dejavnosti neformalno pridobljenega znanja in organizira različne izobraževalne dogodke, kot so tečaji, seminarji ali delavnice z namenom dviga kompetenc, razvoja zaposlitvene pismenosti in spodbujanja podjetništva pri mladih.

V središčih se odrasli lahko učijo različnih vsebin kot so npr. računalništvo, različni tuji jeziki, slovenski jezik, matematika ter mnoge druge zanimive vsebine. Učijo se s pomočjo gradiv za samostojno učenje (CD/DVD, priročniki, učbeniki, spletna gradiva ipd.), pri učenju pa lahko uporabljajo tudi različne leksikone, slovarje in druge učne pripomočke.

V kariernih središčih lahko samostojno ali ob pomoči svetovalcev dostopate do pripomočkov za iskanje zaposlitve in razvoj kariere. Karierna središča se nahajajo na različnih lokacijah po celotni Sloveniji in omogočajo brezplačne aktivnosti.

Podpora za skrb in razvoj otrok

Želite izvedeti več o razvoju otrok? Potrebujete cenovno dostopen sistem otroškega varstva? V tem poglavju vam bomo zagotovili dodatno podporo za varstvo in razvoj otrok.

Program, ki ga je ustvaril slovenski javni zavod, ki se ukvarja z zdravjem prebivalcev Republike Slovenije. Na voljo so različne teme in gradiva v zvezi z vzgojo in zagotavljanjem podpore staršem pri razvoju otrok.

Svetovalci za laktacijo, nosečnice, matere, očetje in otroci so združeni v Slovenskem združenju za podporo in pomoč doječim materam, ki je del mednarodne organizacije za dojenje La Leche League International (na kratko LLLI). Organizirajo redna mesečna srečanja v Ljubljani in Mariboru, na katerih razpravljajo o temah povezanih z dojenjem, starševstvom in izobraževanjem.

Društvo združuje strokovnjake pretežno zdravstvene stroke, katerih namen je svetovanje na področju laktacije in dojenja.

Spletni portal, ki vsebuje informacije o zdravem razvoju otroka na razumljiv, modern in enostaven način.

Spletni portal z informacijami o nosečnosti, porodu in vzgoji otrok.