Velika skupina staršev in otrok se je avgusta in septembra zbirala v mestni hiši v Reykjavíku, da bi protestirala proti razmeram v zvezi z dnevnim varstvom za majhne otroke v mestnih vrtcih. Menijo, da so bile predvolilne obljube strank, ki so jih dale pred majskimi volitvami, da bodo zagotovili varstvo za vse otroke od 1. leta, prelomljene. V Reykjavíku 700 majhnih otrok čaka na vstop v dnevne centre v okviru vrtcev.

Na Islandiji se starševski dopust konča po 12 mesecih in starši težko najdejo dnevno varstvo za otroke, razen za predšolske, zaradi česar se nekateri starši z majhnimi otroki po starševskem dopustu ne morejo vrniti na delo in so celo v nevarnosti, da izgubijo službo.

Skupina je večkrat obiskala mestno hišo odkar se je mestni svet 11. avgusta vrnil s poletnih počitnic. Svet se je na njihovo zahtevo odzval s pobudo „Bridge the Gap – Premostimo vrzel“ teden dni pozneje, 18. avgusta, ki so jo sprejeli po nekaj nadaljnjih obiskih in pogajanjih s skupino staršev. To je odličen prikaz kako lahko deluje demokracija in kako biti aktiven državljan.

Viri:

Hallgerður Kolbrún E. Jónsdóttir. (18.08.2022). Foreldrar og börn bíða aðgerða í leikskólamálum. Vísir. https://www.visir.is/g/20222299256d/mynda-veisla-for-eldrar-og-born-bida-ad-gerda-i-leik-skola-malum

Erla María Davíðsdóttir. (06.09.2022). Mættu með börnin og kröfðust svara: „Við þurfum festu og hraða“. Fréttablaðið. (https://www.frettabladid.is/frettir/maettu-med-bornin-og-krofdust-svara-vid-thurfum-festu-og-hrada/

Categories:

Tags:

Comments are closed