Partnerji projekta Povezujmo se (NTC – Need to Connect) so oblikovali učni načrt, program usposabljanja in odprte izobraževalne vire, ki bodo kmalu na voljo vsem zainteresiranim.

Partnerji so uporabili postopek oblikovanja Value Proposition Canvas (VPD), ki ga je oblikoval Strategyzer (https://www.strategyzer.com/canvas/value-proposition-canvas). Zbrali smo se v Sofiji in sledili postopku VPD, tako da smo najprej opredelili:

  • „bolečina“ – Kateri so 3 glavni problemi, ki so skupni materam in ki bi jih morali obravnavati?
  • „koristi“ – Katere so 3 glavne koristi, ki so jih matere izpostavile, da bi jih želele pridobiti od usposabljanja?
  • in „naloge“ – Kateri so 3 glavni cilji/naloge mladih mater, ki bi jih morali imeti v mislih in/ali obravnavati?

Opredelitev je temeljila na podlagi rezultatov naše predhodne raziskave o potrebah ciljne skupine projekta (preučevanje sekundarnih virov + strukturirani intervjuji + anketa), katera je bila opravljena v okviru prvega koraka projekta.

Nato smo izdelali zasnovo našega izdelka: „blažilce bolečin“, „ustvarjalce dobička“ našega izdelka in nazadnje sam izdelek – program usposabljanja in aktivnosti. Učni načrt je sestavljen iz petih tem – vsaka je predstavljena v ločenem modulu:

  1. „Podpora in priznanje“. Glavne teme vključujejo: mreženje, povezovanje, ustvarjanje skupnosti, razvijanje socialnih veščin.
  2. „Od samoroga do modrosti“. Glavne teme vključujejo: razvoj kritičnega mišljenja, pomoč pri odpravljanju stereotipov, delo na spolnih vlogah ter na pričakovanjih in stereotipih o materinski vlogi.
  3. „Samouresničevanje“. Glavne teme vključujejo: avtoportret skozi „materinski dnevnik“, potrebe po psihološkem samozavedanju, materinske vloge, skrb zase.
  4. „Skrb za otroka“. Glavne teme vključujejo: „Skrb za otroka: prva pomoč, znanja in veščine o razvoju otroka.
  5. „Kreativno upravljanje življenja“. Glavne teme vključujejo: reševanje težav na kreativen način, razmišljanje zunaj okvirov – kako sami poiskati rešitve za težave, upravljanje s časom.

Učni načrt se bo kmalu začel pilotno izvajati v partnerskih državah. Če delate z mladimi materami ali ste sami mlada mati in želite sodelovati pri pilotiranju, nam pišite na: eu-projects@ic-geoss.si.

Spremljajte novice o razvoju učnega načrta in naslednjih korakih, ki vključujejo objavo vseh razvitih vsebin in dejavnosti na platformi NTC.

Categories:

Tags:

Comments are closed